21 augustus 2019

Projectontwikkelaars azen op stoppende boerderijen vanwege stikstofuitspraak

Nu de Raad van State afgelopen mei het Programma Aanpak Stikstof (PAS) besloten heeft dat het Programma Aanpak Stikstof niet gebruikt mag worden als basis voor toestemming voor activiteiten, zoeken ondernemers naar alternatieve routes om bouwprojecten toch te realiseren. Dat blijkt uit een rondgang langs adviseurs en experts. Zo kijken bedrijven bijvoorbeeld of ze boerderijen kunnen overnemen om zo stikstofuitstootruimte te verkrijgen die ze nodig hebben voor een bouwproject. 

"Niet alle bedrijven kunnen wachten totdat de landelijke adviescommissie met een oplossing komt. Soms moet een bouwproject gewoon door. Die bedrijven kijken nu al of er in de buurt toevallig een agrarisch bedrijf stopt', zegt Lambert Polinder, adviseur bij Agrifirm. Namen van bedrijven wil hij niet noemen.

Niels Bronsgeest, adviseur van Tauw, sluit ook niet uit dat er geanticipeerd wordt door ontwikkelaars. "Ik ga er eigenlijk vanuit dat ze verkennen of ze vergunningen van stoppende landbouwbedrijven rondom de grote steden kunnen overnemen."

LTO, de brancheorganisatie voor agrarische bedrijven, bevestigt dat er al signalen zijn dat er op boerenbedrijven wordt geaasd. "Het is niet zo dat projectontwikkelaars het erf op komen rijden. Maar vanuit adviseurs horen we dat ze zich aan het oriënteren zijn", zegt Trienke Elshof, bestuurder bij LTO.

bron: Financieele Dagblad, 21/09/18

Copyright ©2019 Lavrijsen Makelaardij
Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleen
d

Indien u op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Terug <


Powered by GSD